De voor-en nadelen van een rieten dak

Rieten dak

Al eeuwenlang worden de boerderijen in Nederland bedekt met een rieten dak. In de vorige eeuw bood het behalve een prachtig uiterlijk voor een huis, ook een zekere warmte-isolatie. Tegenwoordig zijn het niet alleen historische boederijen die een rieten dak hebben, maar ook moderne nieuwbouwprojecten mogen zich tot de trotse bezitters rekenen van een rieten kroon op hun hoofd. Laten we beginnen met de nadelen, want de voordelen spreken voor zichzelf.

De nadelen van een rieten dak

Allereerst is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Hoe is het om in een riet gedekte woning te wonen? Rieten daken geven je huis een prachtige uitstraling, maar deze dakbedekking brengt zeker extra onderhoud en goede zorg met zich mee. 

Bovendien zijn de kosten van het onderhoud en het plaatsen best wel een ingrijpend en kostbaar proces. Het is onder andere een kostbaar proces, omdat het beroep rietdekker een echt ambacht is.

Ook is er een kans dat vogels of een flinke storm schade aan je kostbare dak kunnen veroorzaken. En aangezien riet een natuurproduct is, kunnen mos- en algenvorming ook hun nadelige invloed op rieten dak hebben. En dan tot slot is het afsteken van vuurwerk in de buurt van een woning met een rieten dak een groot risico.

Brandveiligheid

Om ellende te voorkomen, is het plaatsen van een bliksemafleider op je rieten dak geen overbodige luxe! Riet is een natuurproduct dat kwetsbaar is voor brand. Dus is het absoluut noodzakelijk om zowel brandmelders als brandblussers voor de hand te hebben. Als er een kachel of open haard in de woning aanwezig is, is het in Nederland verplicht om een vonkenvanger op de schoorsteen te plaatsen en bovendien moet je ieder jaar de schoorsteen laten vegen.

Rietverzekering

Een rieten dak vraagt uiteraard om een passende rietverzekering. Niet elke verzekeraar werkt met rietgedekte woningen. Zorg dus altijd, dat je goed informeert naar de mogelijkheden.

De nieuwste rieten daken

Er zijn moderne alternatieven op de markt, zoals dakpannen. Gelukkig betekende de dakpannen niet het einde van het rieten dak. De karakteristieke uitstraling van het rieten dak is ook vandaag de dag nog steeds geliefd bij vele huizenbezitters en wordt ook vaak op nieuwbouwwoningen geplaatst. De komst van het schroefdak heeft ook de brandveiligheid en de isolatiewaarde van huizen verbeterd. Hierdoor voldoen deze moderne woningen nu aan het bouwbesluit.

Het schroefdak

Bij een schroefdak schroeven de rietdekkers het riet op speciale platen vast. Het riet kan dan vanuit het huis niet gezien worden en bovendien weert zo’n constructie het stof. Ook wordt er geen spouwruimte gecreëerd, wat wel bij traditionele rieten daken gebeurt.

De voordelen van een rieten dak

Rieten daken (of rieten kappen) geven een geweldige, karakteristieke uitstraling aan een woning. Ze zien er heel mooi uit en ze verhogen zeker de waarde van een huis. Ze kunnen dus ook gewoon op nieuwbouw woningen geplaatst worden en ze geven hetzelfde wooncomfort als andere moderne dakbedekkingen, zoals dakpannen of andere materialen daken.