Enkele tips over veilig klussen

ongeluk klussen

Veilig klussen wordt niet altijd goed nagestreefd. Jaarlijks gebeuren er in Nederland 130.000 klus ongevallen, waarvan zo’n 80.000 gevallen een medische behandeling nodig hebben.

Het gebruik van een ladder bij het klussen

Je zal ze de kost moeten geven, al die mensen die van of samen met hun ladder vallen tijdens het veilig klussen! Het gebeurt vaker dan je denkt. De oorzaken zijn nogal uiteenlopend. De ladder stond niet op een vaste ondergrond, maar bijvoorbeeld op losse aarde of gras in de tuin. Het gevaar is dan dat je ladder naar een kant wegzakt, en dat jij zelf ook opzij valt. Soms gaan mensen te ver van de ladder weg een gat staan boren in een muur, en dan is het snel gebeurd als je je evenwicht verliest. 

Werk in ieder geval altijd met een goede, stevige ladder als je iets op moet hangen en daarvoor moet boren! Ga bijvoorbeeld niet even gauw op een bureaustoel staan met wieltjes eronder. Dat is vragen om een ongeluk!

Als je de ladder gaat gebruiken, geef dan aandacht aan de volgende punten:

  • Zorg dat de ladder op een rechte en stevige ondergrond staat, zodat hij niet weg zal zakken of glijden. Moet je nou ergens werken waar alleen gras of aarde ligt? Plaats dan enkele tegels onder de poten van de ladder.
  • Moet je de ladder tegen een muur aan plaatsen? Plaats hem dan in een hoek van ongeveer 75º.
  • Als het kan, maak de ladder dan vast bij de bovenkant, zo heb je minder kans dat de ladder om kan vallen.

Het werken aan elektra

Het werken aan elektra gebeurt vaak in huis. Denk daarbij  aan het ophangen van verlichting, stopcontacten uitbreiden, dimmers aansluiten en stopcontacten vervangen.

Het eerste wat er gedaan moet worden, voordat je aan zo’n klusje begint is de stroom uitzetten. Dat kan gedaan worden door de correcte groep uit te zetten in je meterkast. Je kunt dan vervolgens met een spanningszoeker even kijken of je de correcte groep uit hebt gezet. Zet je duim op de achterkant van de spanningzoeker en duw de kop ervan tegen de betreffende draad. Als het ledlampje niet gaat branden, zit er geen stroom meer op.

Het elektrische gereedschap

De cirkelzaag en de slijptol behoren tot de grootste ongelukken-veroorzakers. Niet zo gek, want ze draaien snel en ze zijn superscherp! Let je dan even niet op, en zitten je vingers er te dicht op…. Dan zit een ongeluk in een klein hoekje! Goed opletten, dus!

Hier enkele tips en maatregelen die je zou treffen om ongevallen te voorkomen

  • Is het werk klaar? Haal de stekker dan meteen uit het stopcontact.
  • Draag geen ringen aan je vingers. Ze kunnen ergens achter blijven haken.
  • Zorg dat je de correcte bescherming draagt; veiligheidsbrillen en/of gehoorbeschermers.
  • Is er voldoende verlichting, zodat je ziet wat je doet?
  • Zorg altijd voor stabiliteit. Zowel van jouw ondergrond of jouw ladder als van de te bewerken materialen. Want wegschieten en uitglijden kunnen zeer gevaarlijke situaties veroorzaken!

 Conclusie: Klus veilig en blijf alert! Safety first!