Het beitsen van hout

hout beitsen

Als je graag je tuinhout wilt beschermen tegen de weersinvloeden, dan is de oplossing om dit buitenstaande hout een goede bescherming te bieden door middel van beitsen.  Voordat je beits aanbrengt op je hout, hoef je geeneens een grondverf aan te brengen als basis! Hieronder geven we overzicht van alles wat je nodig hebt om te gaan beitsen, inclusief een handig stappenplan en nog enkele tips.

Iedere klus vraagt om een andere manier van werken en ook waarschijnlijk heb je andere materialen nodig. Er zijn dekkende beitsen en ook vindt je transparante beitsen in de bouwmarkt. 

Transparante beits dekt en beschermt je hout, maar omdat het doorzichtig is blijf je houtnerf goed zien. Het mooie van transparante beits is, dat je wel met de kleuren kunt spelen en toch het mooie karakter van het hout ook kan versterken.

Dekkende beits heeft als doel om juist het hout te verven in een gewenste kleur. De tekening van het hout, de houtnerf, is dan niet meer zichtbaar. Maar dat is ieders persoonlijke smaak. Een voordeel van dekkende beits is wel, dat het een langere levensduur heeft dan transparante beits.

Benodigdheden om te gaan beitsen

  • Beits
  • Kwasten en/of rollers
  • Terpentine
  • Een plamuurmes
  • Een schuurmachine
  • Schuurpapier
  • Een tube houtrotvuller (als je beits dekkend is)
  • Kneedbaar hout ( i.g.v. transparante beits)

Je bereid het volgende voor:

Het is echt waar! Een goede voorbereiding is superbelangrijk! Voordat je mag aanvangen met het beitsen van het hout, moet het eerst goed gereinigd worden. 

 Als het oud, gebruikt hout betreft: Verweerd hout moet eerst met een verdunde tuinmeubelreiniger schoongemaakt worden met een harde borstel. Vervolgens moet het hout afgespoeld worden met schoon water, waarna je er over mag gaan met een zachte borstel. Vervolgens moet het 24 uur goed droog worden. Eenmaal gedroogd, moet het nog geschuurd worden. Nu zal de beits echt goed hechten.

In het geval van nieuw tuinhout moet het eerst ontvet worden en daarna een beetje geschuurd. Minder bewerkelijk dus dan oud, verweerd hout.

  • Als er gaten in het hout zitten, of scheuren… repareer die dan. Als je dekkende beits wilt gaan toebrengen, gebruik dan houtrotvuller. In het geval dat je transparante beits gaat gebruiken, vul de gaten dan met kneedbaar hout. Als alles goed gedroogd is, schuur het dan even glad in de richting van de houtnerf.
  • Nu kan je beginnen met beitsen. Verf altijd met de houtnerf mee, nooit tegen de richting in! Laat de beits vervolgens 24 uur drogen en weer even licht schuren, alvorens de volgende laag aan beits te brengen.
  • Het hangt van  het hout af, of er nog een derde laag beits aangebracht moet worden. Oud hout kan volstaan met twee lagen terwijl nieuw hout wel een derde jasje kan gebruiken.

Nog even over het gebruik van terpentine als je gaat beitsen: Het is in feite onmisbaar bij elke beitsklus. Je kunt het namelijk mengen met de beits om zo de beits dieper in het hout te laten trekken. Verhouding: 3 delen beits op 1 deel terpentine.

Succes!