Welke gehoorbescherming is de juiste?

gehoorbescherming

Gehoorbescherming is heel belangrijk. Het verlies van gehoor is namelijk een veel voorkomende klacht bij bijvoorbeeld fabrieksarbeiders, maar ook bij mensen die in de bouw werken of bij klussers die veel met luidruchtige apparatuur moeten werken. Als iemand veelvuldig met luide machines  werkt zonder de juiste bescherming, kan dat gehoorverlies of tinnitus (oorsuizen) tot gevolg hebben.

Het kan een tijdelijk probleem zijn, als iemand blootgesteld was aan extreem hard geluid van meer dan 85 decibel.  Maar het is toch oppassen geblazen, want harde geluiden op een werkplek kunnen ook andere klachten voortbrengen, zoals een verhoogde bloeddruk, angst, stress en ook verminderde productiviteit. Zeker als men dagelijks gedurende een dienst van 8 uren aan extreem hard geluid blootgesteld wordt.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de mensen te beschermen tegen geluidsoverlast en alle daaruit voortvloeiende klachten, zijn er verschillende oplossingen: Ze kunnen oorbeschermers dragen, oorkappen of goed beschermende, herbruikbare oorpropjes. Normaliter leveren deze een geluidsreductie van tussen de 20 en de 30 decibel. Tegenwoordig is er moderne gehoorbeschermings-apparatuur te koop, die comfortabel is om te dragen en tevens voldoende bescherming biedt aan het gehoor tegen extreem hard geluid.

Sticks in de gehoorgang

Ook het de moeite waard om te vermelden dat werknemers gehoorbescherming dragen, die niet al te diep de gehoorgang ingaat. Zulke sticks kunnen namelijk voor irritatie zorgen en ook kan het gebeuren dat de trommelvliezen beschadigen door het gebruik van deze sticks.  Wat ze ook kunnen veroorzaken, is een schimmelinfectie in de gehoorgang. Daarom moeten de oorproppen goed gereinigd te worden na het dragen. Ook moeten er pauzes worden ingelast, zodat de klusser ze niet hele dagen achter elkaar in zijn oren heeft zitten.

Audiometrische tests

Audiometrische tests moeten uitgevoerd te worden door medische experts. Het beste is om ze toch wel regelmatig te laten uitvoeren, om zo eventueel gehoorverlies in kaart te kunnen brengen. Bovendien is het handig voor de werkgevers om zo te weten te komen, of de beschermende maatregelen op de werkplek van zijn personeel afdoende zijn. 

Werken met hout

Bij het leggen van parketvloeren werken de mensen met hout. Dit betekent dat er veel gezaagd moet worden. Nog meer als het om het leggen van een visgraatvloer gaat. Dus niet alleen de fabrieksarbeiders, maar ook de klussers moet hun gehoor afdoende beschermen. Een houten vloer is niet zomaar in een uurtje gelegd! Daar wordt dagen aan gewerkt, zeker als het een hele woning betreft. Vandaar dat een goed stel oorpropjes of andere hoorbeschermers geen overbodige luxe zijn. 

Gehoorbescherming voor de thuisklusser

Voor de thuisklusser gelden natuurlijk niet dezelfde regels als voor mensen die professioneel in de bouw werken. Maar dat ze niet verplicht zijn om zich aan dezelfde regels te houden, wil niet zeggen dat ze zich er niet aan moeten houden! Het gehoor van de klusser is net zo gevoelig als dat van de arbeiders in de bouw. Gebruik daarom oordoppen voorzien van een akoestisch filter, die een zware geluidsdemping bieden. Niemand zit erop te wachten om door een dagje klussen hoofdpijn te krijgen.