Goede tips als je gaat klussen in je huis

thuis klussen

Zelf klussen in je huis? Dan heb je wellicht tips nodig! Het is aan te raden om het één en ander goed voor te bereiden! Zo ben je er klaar voor, zonder dat je misgrijpt en materialen mist. Je zou een draaiboek kunnen maken en alle klusjes alvast op papier te zetten. Schrijf op wat je wilt gaan doen en maak daarnaast een checklist.

Het draaiboek en de bijbehorende checklist

Het is eigenlijk al heel veel werk om te besluiten wat je wilt gaan doen in je huis. Daarom komt een draaiboek goed van pas, als je de geplande klussen  zwart op wit op papier zet. Zo heb je een duidelijk overzicht! Maak daarnaast een checklist van alle materialen die je nodig zult hebben. Dus niet alleen de gereedschappen en de trap en andere spullen, maar ook de bouwmaterialen zoals verf, spijkers en schroeven enz. Heb je die verf gekocht, noteer dan de kleurnummers! Zo heb je exact dezelfde verf, mocht je te kort komen. 

Foto’s van de werkzaamheden

Het is essentieel om in ieder geval foto’s te maken van de installaties en het leidingwerk.  Beiden zullen later aan het oog worden onttrokken, dus is het handig om toch die foto’s in je bestand te hebben. 

Noodvoorzieningen

Denk aan noodvoorzieningen in het geval dat je water, gas en elektra moet afsluiten. 

Bezuinig niet op materialen!

Waarschijnlijk denk je nu: ‘Bekijk het maar! Alles is al duur genoeg”. Maar toch is het zo, dat je jezelf veel irritaties en tijd bespaart. Ook werk je meestal veiliger met materialen van een betere kwaliteit.

Een bouwvergunning

Zorg ervoor dat je je plannen voorlegt aan de Dienst Bouw-en Woningtoezicht van je gemeente. Zo weet je meteen of je een bouwvergunning nodig zult hebben.

Hout werkt

Als je houten vloeren of ander houten afwerkmaterialen hebt gekocht voor de aanstaande verbouwing, laat het dan enkele dagen binnenshuis acclimatiseren. Pas daarna kan je het hout gebruiken.

Veiligheid

Veel van alle ongelukken gebeuren bij de mensen thuis, vaak door het klussen. In Nederland gebeuren jaarlijks zo’n 130.000 ongevallen die door de klusser zelf zijn veroorzaakt. De meeste van die ongelukken komen door het gebruik van cirkelzagen, stanleymessen, handzagen, slijptollen en hamers aan handen, hoofd en voeten. Zorg er dus voor dat je veiligheid voorop staat! Hierbij een aantal tips voor het klussen:

  • Check allereerst of al  het gereedschap waarmee je gaat werken,  aan de veiligheidseisen voldoet. Dit kun je lezen op het apparaat zelf. (CE-richtlijn).
  • Zorg dat je werkplek goed verlicht is en dat er voldoende ventilatie aanwezig is.
  • Ruim alles waarmee je werkt meteen weer op, zodat je niet kan struikelen of vallen.
  • Is je ladder stevig en staat hij op een solide ondergrond?
  • Moet je werk verrichten met een gasbrander? Hou een emmer water in de buurt.
  • Zet een veiligheidsbril en gehoorbeschermers op, indien nodig.
  • Draag veiligheidsschoenen met verstevigde neuzen als je sloopwerk gaat verrichten.
  • Als je een gat gaat boren, hou de boormachine dan met twee handen vast en sta recht voor het te boren gat.

Dit waren de tips, nu kun je gaan klussen!

Succes!