Schroeven, spijkers en nietjes

Schroeven, spijkers en nietjes

We gebruiken spijkers, nagels, schroeven en nietjes om materialen aan elkaar te bevestigen. De meest bekende van deze bouwmaterialen zijn de spijkers. Maar ja, niet elke nagel is een spijker! We gaan daarom vandaag duidelijk de verschillen bespreken.

Het verschil tussen nagels en spijkers

Spijkers werden al  in de negentiende eeuw gebruikt. Het was best een hele klus om spijkers te maken door middel van smeedijzers. Spijkers waren toen vierkant met een platte kop. Het duurde langer om kwalitatief goede spijkers te maken, daarom waren die veel duurder dan snel gemaakte, goedkopere spijkers. Het werd al snel duidelijk, dat dit een arbeidsintensief en tijdrovend klusje was. Daarom werd er naarstig naar een manier gezocht om spijkers sneller te kunnen maken. 

De uitvinding van de draadnagels

 In die tijd kwam iemand op het slimme idee om draadnagels te vervaardigen. Het maken van draadnagels was een eenvoudig proces. Er werd simpelweg een stuk ijzerdraad of staaldraad keurig afgeknipt, waarop vervolgens de punten scherp en plat werden gemaakt. Het maken van deze ‘draadnagels’ ging snel en was dus een winstgevende business. In no time gebruikten de mensen draadnagels in plaats van dure spijkers, waarop de spijkers al snel van de markt verdwenen.

Vandaag de dag worden de echte spijkers niet zo veel meer gebruikt. Nagels zijn veel voordeliger in de aanschaf en feitelijk even effectief!

Nagels

Nu het duidelijk is geworden, dat we dus eigenlijk met nagels werken, kunnen we bepalen waarvoor we ze nodig hebben. Nagels zijn te koop in vele verschillende soorten en maten. Dus allereerst moeten we kijken waarvoor ze gebruikt zullen gaan worden. Voor een simpele klus zijn waarschijnlijk messing nagels afdoende. Maar ga je nou in hard materiaal werken, koop dan betonnagels. Die klaren de klus dan wel. Moet je in een harde muur gaan hameren? Dan is het raadzaam om schroefnagelste gebruiken. Zelfs voor klussen in tapijt of asfalt zijn er daarvoor beschikbare, speciale nagels te koop.

Hoe zit het met nietjes?

Nietjes zijn meestal dunner en korter dan nagels en spijkers. Vandaar dat ze niet voor elke klus geschikt zijn. Nietjes worden gebruikt om bepaalde materialen vast te zetten. Meestal betreft het hier zachtere materialen zoals wandbekleding. Ook worden nietjes vaak gebruikt om meubels te bekleden. Hierbij geldt: Hoe dunner het materiaal, des te kleiner de te gebruiken nietjes!

Veiligheid

Tot slot willen we de lezers aanraden om vooral aan je veiligheid te denken! Klussen kan risicovol zijn, als klussers niet voorzichtig te werk gaan. Een machine waarmee spijkers, nagels of nietjes in een object worden geschoten, kan gevaarlijk zijn. Het ijzerwerk schiet er met grote snelheid uit! Vandaar dat we aanraden om absoluut een veiligheidsbril te dragen en bovendien te zorgen voor een goede verlichting. Werk je vanaf een trap of ladder? Zorg dan dat hij stevig op een harde ondergrond staat, recht voor de plaats waar je nagels erin geschoten worden. Ook is het dragen van veiligheidsschoenen geen overbodige luxe, want een ongeluk zit in een klein hoekje!