Je hebt een lekkage

lekkage

Een lekkage wordt niet altijd meteen gezien. Tegen de tijd dat je ontdekt dat er iets mis is, is er helaas al schade aangericht. Wat je dan ziet, zijn vochtige- of schimmelvlekken op een vloer, muur of plafond. Misschien is de rekening van het waterverbruik hoger dan normaal, terwijl je niet meer water dan gewoonlijk hebt verbruikt.

Soorten lekkages

In feite ontstaan de meeste lekkages omdat er problemen zijn met de leidingen in het huis.  Daarom zijn lekkages dus moeilijk op te sporen, bovendien zijn er ook diverse soorten lekkages. 

Een lek in de waterleiding

Er zou een lek in je waterleiding kunnen zitten. Een waterleiding heeft ook kleinere aftakkingen, die door het hele huis lopen. Hierdoor is het een stuk moeilijker om die lekke leidingen te vinden. Het gaat vaak ook niet om enorme lekken, maar juist op plekjes waar de leidingen zich vertakken ontstaan dan kleine lekken. Die druppelen dan een beetje door, heel langzaam. Maar er ontstaat wel waterschade op die manier.

Een lek in de afvoerbuizen

Het probleem met afvoerbuizen is dat ze achter de muren zijn geplaatst. Niet alleen kan je niet zien, je weet ook vaak niet waar ze zich bevinden. Er kan dan schade aan zo’n buis ontstaan wanneer je een gaatje hebt geboord om iets op te hangen. Het kan ook gebeuren, dat de aansluitingen van die afvoerbuizen niet helemaal waterdicht zijn aangesloten op elkaar. Ook dan ontsnapt er water, dat toch ergens naartoe moet!

Een lek in het verwarmingssysteem

Wat ook vaak voorkomt is een lek in een verwarmingssysyteem. Dit systeem zit ook regelmatig heel goed verstopt in muren of vloeren. Is daarom dus ook lastig op te sporen. Het is dan ook een bekend gegeven, dat mensen echt een geruime tijd later pas achter een lekkage komen.

Hoe spoor je nou een lekkage op?

Ja, dat is best een lastige situatie. Omdat waterleidingen en afvoerbuizen vaak weggewerkt zijn in muren, kun je alleen in de buurt van een vochtplek of een beschimmelde plek de muur open gaan breken. Alleen door te breken kun je exacte locatie van een lekkage ontdekken om het lek vervolgens te gaan repareren. Zitten de buizen of leidingen aan de buitenkant van de muur, dan hoef je er alleen maar met een tissue langs te gaan. Zodra je dan vocht op de tissua ziet, weet je gelijk waar het lek zit en kan het gemaakt worden.

Een hogere waterrekening

Als je je waterrekening een beetje in de gaten houdt, wetende dat je verbruik hetzelfde is als de afgelopen periodes… heb je al snel door dat er iets niet in de haak is. En al verbruik je niet meer water, de rekening tikt gewoon verder. Het is  niet zo ingewikkeld als het klinkt! Check gewoon de watermeter voordat je gaat slapen. Als er de volgende ochtend veel verschil is, terwijl je ’s nachts geen water hebt gebruikt…. Dan weet je dat er ergens een lek kan zitten! Tijd dus om een vakman te bellen!