Ik wil zelf een ligbad inbouwen

ligbad

Je hebt een huis met een ruime badkamer. Nu heb je het idee opgevat om er zelf een ligbad in te gaan bouwen. Welke stappen moet je nemen?

Allereerst moet je zorgvuldig de maat opnemen. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor de badkuip? Schrijf de maten ( lengte, breedte en hoogte) zorgvuldig op. Badkuipen worden tegenwoordig verkocht in allerlei maten, kleuren en vormen. Denk er ook aan, dat de afvoer van het bad redelijk uitkomt op de plaats van de bestaande afvoerleiding! Misschien is een flexibele afvoerpijp een goede oplossing.

Levertijd

Neem geen genoegen met iets, wat je eigenlijk niet voor ogen had. Je hebt nagedacht over de kleur en de vorm; ga daar dan voor! Er zijn genoeg leveranciers. Je kan altijd ergens anders gaan kijken. Heb je eenmaal een keus gemaakt, informeer dan gelijk even naar de levertijd! Het kan zomaar voorkomen, dat er een levertijd is van drie maanden. Daar zit niemand op te wachten!

Het plaatsen van het bad

Heb je een keus gemaakt en is het bad bij je thuis afgeleverd?  Zet dan de nieuwe badkuip op de plaats waar je hem wilt hebben. Vergeet niet om hem waterpas af te stellen. Het bad wordt geleverd met stelpoten, om hem perfect waterpas af te stellen! Monteer vervolgens de bad-sifon en maak de afvoer netjes op maat. Maar lijm hem niet vast! Schenk wat water in je bad en controleer vervolgens of het water goed doorstroomt en wegloopt. Stel de pootjes eventueel nog iets bij.

Aftekenen

Denk eraan om de randen van je bad goed af te tekenen met een potlood, als het bad eenmaal tegen de muur staat. Plaats hierna balkjes op de muur op die lijn. 

Gasbetonblokken

Teken ook de breedte van de badkuip op de vloer af. Er moet een muurtje van gasbetonblokken om het bad heen gebouwd worden. De buitenzijden van dit muurtje dienen onder de rand van je bad te komen. Zorg ervoor dat er een ruime opening in het muurtje blijft ter hoogte van de afvoer. Als je namelijk een ligbad gaat plaatsen, kan je op die plek een serviceluikje inbouwen. Dit is vooral handig als je ooit een verstopping zou krijgen.

Het serviceluikje

Het handigste is het, om het serviceluikje van multiplex te bouwen. Schroef aan de binnenkant van het servicegat twee magneet aansluitingen rechtstreeks in de gasbetonnen muur.  Aan de achterkant van het multiplex luikje komen de metalen plaatjes, die op deze magneetsluitingen klikken. Op het multiplex luikje lijm je 4 tegels om het netjes af te werken. Een goede tip: Leg een aantal tegels achter het serviceluikje, want mocht er ooit schade aan een of enkele tegels ontstaan? Dan heb je daar nog een aantal reserve tegels liggen.

Kitten van de badranden

Vul het bad helemaal vol met water. Ga nu de randen van het bad netjes afkitten. Laat je ligbad pas weer leeglopen, als de kit helemaal is gehard. Je kunt na 24 uur eindelijk welverdiend poedelen in je bad!