Boren in beton

boren in beton

Wat is het correcte gereedschap als je in beton moet gaan boren?

Elke klus  is een fluitje van een cent, als je werkt met de juiste tools. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welk gereedschap je moet gebruiken. Niet iedere boor kan een gat boren in bijvoorbeeld beton. Welke boormachine en boor je moet gebruiken, gaan we hier vertellen.

Allereerst: Ga naar de vakman om solide advies!

Het is een vaststaand feit, dat de meeste ongelukken thuis gebeuren. Omdat klussers vaak beginners zijn, gebeuren er veel pech-ongelukjes met ze vanwege de weinige ervaring. Vooral met cirkelzagen, lasapparaten en gewone zagen en hamers. Snijwonden, brandwonden en breuken. Maar ook door het boren in muren kan het mis gaan. Een ladder die niet op een stevige ondergrond stond, of die niet helemaal recht voor het te boren gat staat. Voorzichtigheid dient dus de mens! Ook het boren in beton is een klus, die met het juiste gereedschap gedaan moet worden. Vraag daarom de vakman bij bijvoorbeeld de bouwmarkt om goed advies. Hij zal je met raad en daad bijstaan!

Wat is beton precies?

Beton wordt gemaakt door zand, cement, grint en water met elkaar te vermengen. Het is een superhard materiaal, maar er kan mee gevarieerd worden door de samenstelling ervan te veranderen. Beton wordt vooral veel gebruikt bij de bouw van huizen. Omdat beton zo keihard is, zorgt het voor een goede duurzaamheid van de woningen.

Boren in beton

Om te boren in beton heb je dus een echte boorhamer nodig. Met een normale klopboormachine kom je niet door het beton heen, het bezorgt je alleen een hoop frustratie en geen gat in je muur. Net als klopboormachines hebben boorhamers ook een klopfunctie, maar de klopfunctie van klopboormachines hebben eenvoudig te weinig power om door het beton heen te komen. We gaan het niet al te technisch maken, maar de boorhamer heeft een enorme krachtoverdracht op de boorkop en daarom levert hij een zeer effectieve slag voor het boren in beton, veel krachtiger dan een klopboormachine.

Het correcte boortje

Met alleen de boorhamer ben je nog niet compleet, want je hebt ook de juiste boor nodig! De meeste boorhamers hebben een SDS-Plus boorkop, waar alleen SDS-boren in passen. De reden hiervoor is dat een snelspanboortje al gauw zou gaan slippen in een boorhamer, gezien de snelheid en de kracht daarvan. In de boorhamer zit een verankering in de schacht en zodoende heb je daar bij een SDS-plus-boor geen problemen mee. Als je dan eenmaal de juiste maat boor hebt gekocht is het slechts een kwwestie van het zorgvuldig bepalen wat de lengte en de breedte van het boorgat moeten zijn. 

Ga niet aanrommelen met minder dan een boorhamer!

Ons advies is dan ook: Als je een gat moet boren in beton, ga dat dan niet proberen met een machine minder krachtig dan een boorhamer. Want het zal je hoogstwaarschijnlijk je boormachine kosten, of in ieder geval je boor. Nog maar niet spreken over je muur en je humeur!