Interessante informatie over verlichting

verlichting

Je hebt een huis gekocht . Nu moet er nagedacht worden over de verlichting voor in en rondom je huis. Welke lampen moet je kopen?

Allereerst:  De IP-waarden van verlichting

IP staat voor ‘International Protection’rating. Het eerste getal gaat over de bescherming tegen vaste stoffen, het tweede getal geeft de bescherming aan tegen vocht en water. Voor binnenverlichting is dit natuurlijk niet zo belangrijk; IP20 is dan voldoende. Voor bijvoorbeeld je badkamer en je tuin heb je hogere waarden nodig. Voor in een vijver of een zwembad kijkt dat zeker heel nauw! Water en elektriciteit zijn nou eenmaal geen goede combinatie!

Welke waarde van lampen heb je waar nodig?

IP20: Stofdicht                         IP44: Spatwaterdicht ( goed voor rondom bad)

IP21: Drupwaterdicht            IP54: Spatwaterdicht en stofvrij

IP23: Regenwaterdicht          IP65: Beschermd tegen waterstralen

IP67: Beschermt tegen onderdompeling voor 30 minuten (vijverlichting of in de douche)

IP68: Stofdicht en beschermt tegen verblijf onder water (tegen alle weersinvloeden)

Dit is om je een idee te geven, welke soort lampen je moet aanschaffen voor welke situatie.

Het tegenwoordige vermogen van lampen

Lumen ten opzichte van Watt

Als we het hebben over het wattage van lampen, betekent dat de hoeveelheid energie die een lamp verbruikt. Lumen geeft de lichtsterkte aan, die de lamp uitstraalt. Watt vertelt je het energieverbruik van de lamp. Omdat Lumen over de lichtsterkte gaat, letten mensen vandaag de dag meer op Lumen, dan op het wattage van de lampen.

Led ten opzichte van Watt

Omdat wattages en lumen twee verschillende eenheden zijn, is het bijna onmogelijk om ze om te rekenen van watt naar lumen. Vroeger was het: des te meer watt, dan meer lichtgevend. Vandaag de dag geven Led lampen met een laag wattage toch veel licht. Wat inhoudt dat ondanks een lagere wattage geven Led lampen meer licht, omdat de Lumen hoger is.

Volt

De elektrische spanning van een lamp komt van het voltage. Er wordt stroom bij ons thuis geleverd van een standaard 220/230 Volt. Bijna alle lampen werken hier op, behalve bijvoorbeeld inbouwspotjes. Deze verbruiken 12 Volt. Ga je dus inbouwspotjes inbouwen? Zorg dan voor een transformator, want die verlaagt de stroom van 220 naar 12 Volt.

Dimmers

Dimmers zijn de sfeermakers van je verlichting. Je kan door middel van dimmers lampen feller en zachter laten branden. Zachtere verlichting is gezelliger en felle verlichting is belangrijk als je bijvoorbeeld wilt lezen. Dimmers zijn schakelaars die de stroom regelen met als resultaat dat de lichtsterkte van lamppen wordt geregeld. Hou er wel rekening mee, dat niet elke lamp geschikt is, om te dimmen.

Veiligheid tegen ongewenste gasten

Om je huis te beschermen tegen de ongewenste aanwezigheid van mensen, die in donker binnen willen sluipen, kun je bewegingsmelders plaatsen. Zodra iemand in de buurt van de sensor komt, gaat een lamp branden. Op die manier bespaar je een hoop energie, omdat de lamp niet de hele nacht hoeft te branden. Ook als je zelf thuiskomt in donker, heb je meteen verlichting om te zien waar je loopt.