De stoomcabine, wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

stoomcabine

Denkt u er aan om een stoomcabine aan te schaffen, maar wilt u meer weten over de werking en de voordelen ervan? Hier vindt u nuttige informatie over stoomcabines. De oude Romeinen met hun badhuizen hadden de positieve effecten op ons lichaam toen al goed door!

De oude badhuizen

De Romeinen genoten al heel vroeger van hun badhuizen, waar gebruikt werd gemaakt van stoom. Tegenwoordig kunnen we de stoomcabine zelf kopen en (laten) installeren in ons huis. 

Hoe werkt de stoomcabine?

In principe werken stoomcabines op een eenvoudige manier; In de cabine wordt een temperatuur van ongeveer 45 graden Celsius gemaakt. Binnen in de cabine is een hoog vochtgehalte aanwezig, dat verantwoordelijk is voor de stoom. En die stoom heeft een reinigende en ontspannende werking op ons lijf en op onze geest. Stoomcabines zijn er voor 1 of 2 personen. En dan is er de keuze voor een cabine met douchebak of met een ligbad.

Wat zijn de voordelen van de stoomcabine?

Er zijn verschillende voordelen op te noemen van stoomcabines:

  • De huid en de poriën worden gezuiverd
  • Hij zorgt voor een goede vochtbalans
  • Het vermindert bij veel mensen de pijn in gewrichten
  • Hij ontspant de spieren

Waarom worden onze spieren ontspannen in de stoomcabine?

Het is een algemeen bekend gegeven dat stoom een positieve invloed heeft op de mens. Door de warmte van de stoomneeemt de spanning in onze spieren af, omdat ze beter doorbloed raken. Vooral na het sporten of een drukke dag op het werk is het heerlijk om daar dan tot rust te komen en te relaxen.

Minder pijnlijke botten en gewrichten

Heeft u last van pijnlijke botten en gewrichten? Dan zou de warmte van de stoomcabine daartegen goed kunnen helpen. De warmte  heeft een gunstige invloed op ons lijf, ook werkt het die warmte wat dieper door. Hierdoor zal dat pijnlijke, stramme gevoel verminderen.

Het reinigen van de huid en de poriën

Sowieso zal de warme stoom onze huid grondig reinigen, maar er gebeurt nog meer; De warme lucht in de stoomcabine, laat ons sneller ademhalen. En omdat we sneller ademen gaan we transipereren. En met dat transpiratievocht dat uit onze poriën naar buiten verdwijnt, worden afvalstoffen uit ons lichaam verwijderd. Resultaat: een schone huid!

Een goede vochtbalans en nieuwe huidcellen

De stoom zal ook om dezelfde redenen als hierboven de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleren. Bovendien zal de vochtbalans van onze huid beter in orde worden gemaakt. Dit komt omdat de poriën open worden gemaakt en het vocht daardoor gemakkelijker opgenomen zal worden.

Tot slot: Stoom helpt tegen verkoudheid

Vooral een stoomcabine met ligbad is heel geschikt om te helpen tegen verkoudheid.  Door in het bad te liggen met veel stoom om u heen, zal de neus sneller opengaan. De luchtwegen komen vrij en u zult zich een stuk beter voelen, omdat u weer vrij kunt ademhalen. Bovendien werkt de warme stoom tegen het verkoudheidsvirus waar u last van heeft. U zult sneller beter worden!